Informatie over St Jacobskapel in Nijmegen


St Jacobskapel
Glashuis 4
6511CR Nijmegen

 

Beschrijving Sint-Jacobskapel

De Sint-Jacobskapel of Glashuis is een rijksmonument in de benedenstad van Nijmegen. 
De kapel werd in de 15e eeuw gebouwd als onderdeel van het St-Jacobsgasthuis. Het is een bakstenen kapel met driezijdige koorsluiting gewijd aan Sint Jacobus.

Na het beleg van Nijmegen in 1591 verloor de kapel haar geloofsfunctie. Hendrick Heuck had er tot 1655 een glasblazerij en die daarna overgenomen werd en uiteindelijk in 1670 failliet ging.

Daarna deed het gebouw dienst als school, opslagruimte, koeienstal, weeshuis en woonhuis.

In 1965 werd de kapel door ingenieur J.G. Deur gerestaureerd. Hierna werd het weer een gebedsruimte; alleen nu gewijd aan Sint Geertrudis.

In 1998 verdween de religieuze functie opnieuw en sindsdien is het gebouw onder meer in gebruik voor exposities en huwelijken. Kunstenaar Ted Felen maakte 5 glas-in-loodramen voor het gebouw.

Sint-Jacobskapel is momenteel net zoals vroeger een plek waar pelgrims langskomen en dan met name die naar Santiago de Compostella gaan. 

Van oorsprong is een pelgrimstocht een tocht naar een plaats met een speciale religieuze betekenis. Tegenwoordig doen ook vaak wandelaars mee, die op zoek zijn naar rust en bezinning tijdens zo’n tocht.