Een Oude Tuin [27Nov2015]

Gepubliceerd op 28 oktober 2021 om 13:33

Een Oude Tuin ... de droom

Ik loop door een immens grote tuin die naar mijn gevoel minimaal 200 jaar oud moet zijn.

In de tuin staan veel bomen, struiken en kruiden. Ik zie een enorme diversiteit aan soorten. Het moet in de nazomer of de herfst geweest zijn, want alle planten waren uitgebloeid en stonden in vrucht. Alle planten zagen er nog krachtig en vitaal uit.

Rondom de tuin zie ik een hoge muur opgetrokken uit kleine bakstenen. De voegen zijn voor een deel tussen de stenen afgebrokkeld en voor een deel verdwenen. De randen en hoeken van de stenen zijn afgesleten en gepolijst door regen en wind. Hier en daar hangen enorme gordijnen en lianenbundels van klimop, bruidsluier, bramen, druiven en diverse wingerds over de muur.

Op een gegeven moment zie ik ergens op de muur een vierkant zwart vlak. Het trekt mijn aandacht en ik loop er naartoe. Toen ik er vlak voor stond, leek het net alsof ik naar een sterrenhemel stond te kijken. Ik zie op het zwarte vlak vele kleine witte stippen, die willekeurig over het vlak verdeeld waren zoals sterren in een nachtelijke hemel.

Na een poosje gaan alle witte stippen kronkelige banen op het vlak beschrijven, ze krioelen door elkaar. Vele stippen klonteren samen en vormen patronen. Er beginnen allerlei figuren en silhouetten te ontstaan. Ik zie bladeren van bomen, blaadjes van kruiden en complete bomen, struiken en kruiden verschijnen. Verder verschijnen er silhouetten van allerlei dieren en uiteindelijk ook van mensen. 
Alle ontstane figuren en silhouetten kronkelen en krioelen door elkaar, totdat het vlak geheel gevuld is met figuren. Alle open plekken zijn bezet, alle figuren zijn als stukjes van een legpuzzel vastgelegd binnen het raamwerk. De compositie is compleet geworden en tot rust gekomen, verstild.
Daarna beginnen alle figuren en silhouetten langzaam te vervagen totdat het vlak helemaal wit geworden is.

Toen werd ik wakker …

Associaties en Analyses

Mijn Eigen Associaties en Analyses

De energie en sfeer tijdens de droom

In mijn droom vond ik het geweldig om in die prachtige en weelderige tuin rond te lopen. Ik voelde me gelukkig, tevreden, ontspannen en in balans. Ik liep daar tussen bomen en tussen enorme struiken en planten door. Het had iets van de “Secret Garden”. Ik voelde me als een vis in het water, het doet me altijd heel veel om me zo omringd te voelen met natuur, dan ben ik helemaal in mijn element.

Daarna keek ik naar het zwarte vlak aan de muur, waarop ik allerlei figuren zag verschijnen en later weer verdwijnen. Ik was onder de indruk en verbaasd door de dingen, die ik te zien kreeg, maar vooral erg geïnteresseerd in wat ik allemaal te zien zou krijgen en in de betekenis ervan. Ik was in dit deel van mijn droom eigenlijk alleen maar aan het observeren. Toen het vlak helemaal wit was geworden, werd ik wakker.

Mijmeren over de droom

Toen ik wakker was geworden uit deze droom, kon ik me vrijwel direct de hele verhaallijn met alle details herinneren. Ik was wakker geworden met een prettig gevoel en ik zat vol vragen. Ik moest gelijk denken aan wat ik allemaal gezien had op dat zwarte vlak: Wat betekent dat allemaal?

Ik vond het een goed idee om deze droom zo goed mogelijk te beschrijven en er ook afbeeldingen bij te zoeken, die zo dicht mogelijk bij de beelden en de sfeer van deze droom komen. Zowel met het bezig zijn met de foto’s van de tuin als die van het schouwspel op het zwarte vlak voelde ik een lichte opwinding in mij opkomen. Een fijne opwinding, die te maken heeft met de vragen: Wat ga ik ontdekken? Wat betekent deze droom?.

Ik vind het niet eenvoudig om het schouwspel op het vlak op de muur te doorgronden. Wat heb ik daar gezien?

In eerste instantie moest ik denken aan een soort scheppingsverhaal. Het leven is begonnen in de duisternis van het heelal en daar zijn allerlei levende wezens ontstaan. Daarna zijn de levende wezens verdwenen en naar het licht toegegaan (wit vlak).

Een ander scenario is, dat ik door de ITIP Opleiding allerlei dingen met elkaar in verband heb kunnen brengen. Die heb ik als puzzelstukjes in elkaar kunnen passen. Het gaat wellicht over een traject vanaf een fase vol vragen en onduidelijkheden (zwart vlak) naar een fase met antwoorden en verklaringen (wit vlak: helderheid, inzicht).

Welk scenario is waar? Misschien zijn ze beiden waar? Is er nog een ander scenario, dat ik over het hoofd zie? Ik vind het moeilijk en ik heb het gevoel, dat als ik dit op eigen houtje ga analyseren, dat ik dan in die grote tuin verdwaal en dat mijn ego ermee vandoor gaat.

Associaties en Analyses van Anderen

Herma Meulenkamp   [ITIP Begeleider]
[29Nov2015]:   Wat een prachtige, rijke, krachtige droom. Ik voel het als geschenk, dat je deze rijkdom aan mij hebt gestuurd, ook met alle beelden erbij. Deze droom heeft zijn eigen werkingskracht. Heel erg hartelijk dank, lieve groet Herma

Mirjam Tirion-Ietswaart   [ITIP Begeleider / Coaching Inspiratie - Bezieling - Verdieping]
[04Dec2015]:   Dit is een droom die voor jou persoonlijk belangrijk is, maar ook thema's bevat die voor ons als ITIP groep tijdens het volgende studieblok waardevol zijn. Ik zou er tijdens een sessie in het volgende blok graag op in willen gaan! Hartelijke groet en mooie decemberdagen. 

Droom-Opstelling
Mirjam Tirion-Ietswaart   [ITIP Begeleider / Coaching Inspiratie - Bezieling - Verdieping]

Tijdens het ochtendprogramma op Vrijdag 08Jan2016 stelt Mirjam voor om mijn droom uit te gaan beelden door middel van een opstelling, als ik het daar mee eens ben en als ik daar aan mee wil werken. Ik wil daar heel graag aan meewerken, want ik wil graag meer te weten komen over de betekenis van deze droom.
Mirjam vraagt me om weer in de sfeer van mijn droom te komen. Wij, een ITIP groep van 18 deelnemers, zitten in een grote kring in één van de zalen van De Poort. Ik sta op en ik ga binnen de kring rondjes lopen. Ik ga me weer inleven in mijn droom, wat binnen het energieveld van mijn groep heel snel gaat.
Mirjam leest mijn droom voor en nodigt de deelnemers van mijn groep uit om iets van de tuin uit te beelden, als ze zich aangetrokken voelen door de sfeer energie van mijn droom. Ze kunnen bijvoorbeeld een boom, een struik of de tuinmuur uitbeelden.
In de volgende minuten, dat ik ronddwaal in mijn tuin, sluiten enkele deelnemers zich aan. Een paar deelnemers beelden een struik en een boom uit. Drie deelnemers vormen een deel van de tuinmuur en een ander beeldt een plant uit, die over de muur heen hangt. Één van de mensen, die een tuinmuur uitbeelden, draagt een zwart vlak.
Mirjam vraagt mij: “Henk, hoe voel jij je?”
Ik: “Ik voel me geweldig, ontspannen, gelukkig en rijk! Ik voel mijn handen trillen!”
Mirjam: “Als jouw handen iets willen doen, dan mag dat, maar het hoeft niet!”

Mirjam: “Henk. Deze tuin, dat ben jij. Rijk. Ruim. Vredig. Vruchtdragend. In de herfst. Er zijn afbrokkelende muren. Gepolijst door regen en wind. Onder en achter de planten, die over de muur heen hangen liggen nog een paar geheimen of schatten verborgen, die nog ontdekt willen worden.”

Dan laat Mirjam mij naar het zwarte vlak lopen en vraag mij wat ik zie op dat zwarte vlak.
Ik: “Vanuit een nachtelijke sterrenhemel zie ik planten, dieren en mensen ontstaan. Er ontstaat een overvloed en daarna vervaagt en verdwijnt alles weer. Er blijft een wit vlak over. Als ik de verklaring buiten mijzelf zoek, dan ben ik getuige geweest van een evolutie. Als ik het binnen mezelf zoek, dan kan ik het zien als mijn eigen leven. Gekomen uit het duister ben ik op aarde uit mijn moeder geboren leid ik een leven en zal ik sterven als mijn tijd gekomen is en zal ik naar het licht gaan".

Mirjam gaat verder in op het zwarte vlak, dit betreft niet alleen mij maar de hele groep. Het is verleidelijk om in een droom het zwarte / duistere te negeren en om daar voor weg te lopen. Mirjam moedigt ons aan om toch naar de donkere ruimten en duistere plekken te gaan, want daar zijn ook schatten te vinden.

 

Hieronder kun je reageren op deze droom ...


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.