
Over Verlangens ...
Een lezing van Peter Hofstee-Schenk
Tijdens een Inspiratiedag over Verlangens op 1 juli 2019
Inleiding
Het is belangrijk, dat jij jouw verlangens in jouw bewustzijn brengt en om jouw verlangens ongegeneerd toe te staan. Jouw verlangens de hele wereld laten omspannen. Elk van jouw verlangens als iets kostbaars zien, als een kostbaar symbool of kunstwerk.
Om tenslotte, dit verlangen of symbool te offeren aan een wachter.
Of uit te spreken bijvoorbeeld tegen jouw partner, wat jouw verlangen is en dat jij jouw partner ervan ontslaat jouw verlangen te (helpen) vervullen. Dit kun jij ervaren als diep bevrijdend, je landt dan in jouw bekken en de open en lichte aard van jouw wezen wordt voelbaar.
Het toe-eigenen en offeren van onze verlangens
Waarom doen we dit eigenlijk: Het toe-eigenen en offeren van onze verlangens?
Wij doen dit om vrij, liefdevol en gevend te zijn. Het blijkt zo te zijn, dat het er niet om gaat dat onze verlangens vervuld worden, maar dat we toestaan dat ze er zijn, zonder er aan opgehangen te zijn.
Wij offeren onze verlangens, omdat we weten dat we niet onze onvervulde verlangens zijn. We zijn niet onze geschiedenis of de verhalen, die we onszelf vertellen. Wij zijn ook niet de verwachtingen, die onze omgeving van ons heeft. We zijn veel ruimer dan dat. We zijn gemaakt van bewustzijn en dat is onverwoestbaar, onaantastbaar en puur.
Daarmee zijn verlangens niets meer dan versieringen die langskomen. Zij hebben daarin geen andere status dan het geluid van de vogels of een gedachte die zomaar in onze geest opkomt.
Maar in dit besef treffen we onszelf meestal niet aan. Onze verlangens zijn belangrijk voor ons en tegelijk staan we veel van onze verlangens eigenlijk niet toe of kennen we die niet eens.
Jouw uiteenvallen in een Teruggetrokken Zelf en een Strategisch Zelf
Een manier om hier naar te kijken is de theorie, dat jij afgesplitst bent geraakt in een Teruggetrokken Zelf (TZ) en een Strategisch Zelf (SZ). Als kind was je afhankelijk van jouw ouders voor jouw overleving, zowel fysiek als emotioneel.
Al die keren, dat jouw ouders jouw verlangen niet zagen (onbelangrijk, ongepast of negeren), heb jij dit als boodschap gecodeerd, dat jouw verlangen er niet mocht zijn. Jouw verlangen is nu niet weg, maar gaat teleurgesteld en boos ondergronds. Dit aspect van jou noemen we het Teruggetrokken Zelf (TZ). Hierin heeft zich jouw levenslust, jouw willende aspect, zich gewond teruggetrokken.
Tegelijk met de terugtrekking van het TZ ga je bovengronds hard je best doen om jouw ouders te bewerken en/of manipuleren om wel gezien en gewaardeerd te worden. Dit aspect van jou noemen we het Strategisch Zelf (SZ).
Stap 1
De eerste stap: Het toe-eigenen van verlangen is eigenlijk het TZ weer uitnodigen om mee te doen in jouw leven. Om zichtbaar te mogen zijn, zonder afgewezen of genegeerd te worden. Door het hardop te doen mag het ook zichtbaar worden in het relatieveld. In Zijnsoriëntatie is de idee dat wat in het relatieveld ontstaan is ook daar weer geheeld moet worden.
Maar dat is maar het halve werk, want hoe expanderend en helend dit ook voelt, jij bent niet jouw TZ. Het TZ is namelijk bevroren geraakt in de leeftijd, waarin het zich teruggetrokken heeft. Dus het is ook kinderlijk in zijn verlangen, niet realistisch over de wereld, Het ziet zichzelf als onmachtig iets aan de situatie te doen in afhankelijkheid van een machtige ander.
Stap 2
De tweede stap: Het offeren aan de wachter, laat het SZ ontspannen. Door de afsplitsing in jou is het SZ ontstaan om uit te reiken in de wereld en op zoek te gaan naar contact en het vullen van het gemis. Het SZ is wereldwijs, en ook onvermoeibaar in het bezig zijn in de wereld. Het is tegelijk niet meer in contact met het verlangen. Door het offeren kan de energie van het SZ, dat op de wereld is gericht, terugvloeien naar jou.
Het beeld van de wachter
Het beeld van de wachter is een doorsnijdend hulpmiddel om jezelf uit een illusie te laten ontwaken. De wachter is een heilige en toornige figuur. Het herinnert je eraan dat je niet vrij kunt zijn, als je vast blijft houden aan veiligheid. Je kunt niet liefdevol zijn, als je vast blijft houden aan behoeftebevrediging. De wachter leeft al in de wereld van pure openheid van bewustzijn en leidt jou binnen in deze bestaanswereld (al doet hij/zij dat niet zachtzinnig).
Non-duaal bewustzijn
Er kan angst langskomen, omdat je zo buiten je bekende wereld valt. Wanneer jij je herinnert, dat jij niet jouw verlangens bent en deze offert. Dan kan het gebeuren, dat je in een soort niemandsland terechtkomt. Het SZ ontspant en jij ervaart een enorme ruime openheid om je heen. Jouw ‘ik’ staat buiten spel en jij treft jezelf aan in openheid. Dit is een prachtige plek om te zijn, om niet-te-doen, maar de ruimte te ervaren.
Dit is wat non-duaal bewustzijn wordt genoemd.






Reactie plaatsen
Reacties