(Hoe) Kan ik mijn interesses met elkaar verbinden? Bekijk de webversie
Medeklinker Juli 2021
Inspiratiebrief van Lung Ta Sound Healing
... Interessant ... Informatief ... Inspirerend ...
Medeklinker, de Inspiratiebrief van Lung Ta Sound Healing, zal ik vanaf juni 2021 maandelijks laten verschijnen. 
In Medeklinker zullen de door Lung Ta Sound Healing geplande evenementen (Klank Concerten, Workshops, Trainingen, etc.) vermeld worden. Verder zullen hierin ook artikeltjes over interessante items binnen het werk- en interessegebied geplaatst worden.

Veel leesplezier!
Henk Mosterdijk
(Hoe) Kan ik mijn interesses met elkaar verbinden?
Ik heb veel verschillende interesses en daar ben ik uiteraard niet de enige in. Zo op het eerste gezicht hebben al mijn interesses niet veel met elkaar te maken.
Maar … ervan uitgaande, dat mijn ziel zich wil uiten en gevoed wil worden, ben ik me op een gegeven moment af gaan vragen: Hebben al deze items misschien toch iets gemeenschappelijks? Hebben ze dan toch wat met elkaar te maken? Is er wellicht een rode lijn in te ontdekken?
Hieronder doe ik een poging inzicht te krijgen in deze materie.
Mijn interesses vanaf 1980
Sinds 1980 ben ik me steeds meer bezig gaan houden met een aantal interessegebieden: Studie van planten, mossen en korstmossen - Tuinieren - Keltische cultuur – Tibetaans boeddhistische cultuur – De cultuur van de Noord-Amerikaanse indianen. Over deze interessegebieden heb ik veel boeken gelezen en films / documentaires gezien.

In 2008 ben ik gestart met (bijna) dagelijks te mediteren, eerst enkele jaren in een groep in de traditie van het Zen boeddhisme en later voornamelijk alleen.
De eerste verbinding in mijn interesses
Na enige bestudering van de hierboven genoemde culturen is het mij opgevallen, dat één van de kernwaarden van al deze culturen is “dat alles met elkaar verbonden is” en dat ze nog andere, voor mij belangrijke waarden gemeenschappelijk hebben: Veel respect voor het leven (natuur, mensen en dieren) – Kennis van ecologische kringlopen – Kennis van sfeer en energie van de seizoenen.

Het verband tussen de hierboven genoemde culturen en mediteren zie ik echter (nog) niet. Het mediteren zou mij wel geholpen kunnen hebben met het doorgronden van deze culturen, doordat ik hierdoor dichter bij mijzelf kan komen en doordat mijn gedachten helderder zijn geworden.

In ieder geval is in de eerste verbinding tussen de hierboven genoemde culturen een duidelijke rode lijn te vinden: Kennis van en respect voor het leven en de natuur.
Aanvullingen in mijn interesses vanaf 2012
Vanaf 2012 heb ik Tai Chi aan mijn interesses toe kunnen voegen en doe ik vanaf dat jaar (bijna) dagelijks deze fijne, ontspannende en meditatieve oefeningen.

Sinds 2018 ben ik begonnen met het bespelen van klankschalen, gongs en vele andere klank-instrumenten om ervaring op te doen voor het verzorgen van klankschaal massages, klank concerten en klankmeditaties.
Zie voor meer informatie mijn webpagina Aanbod

In hetzelfde jaar ben ik ook gestart met een studie naar de sfeer en energie van de seizoenen met als basis het boek van Jaap Voigt: "Leven & Werken in het Ritme van de Seizoenen". Eerst in een studiegroep en later ben ik daar alleen mee doorgegaan.
Vanaf november 2020 ben ik begonnen met een gratis mindfulness traject op mijn website met als titel “De Cyclische Beleving van de Vier Seizoenen”. Tot november 2021 (dan cyclus compleet) voeg ik elke maand aan dit mindfulness traject een nieuw hoofdstuk toe (een nieuwe energetische maand). Wekelijks plaats ik een post op LinkedIn en Facebook, waarin ik een aspect opneem uit de sfeer en energie van de desbetreffende maand voor dat moment.
Zie voor meer informatie mijn webpagina De Cyclische Beleving van de 4 Seizoenen 
De tweede verbinding in mijn interesses
Na een analyse van de interessegebieden na 2012 heb ik ontdekt, dat ze allemaal te maken hebben met energie opwekken en energie-overdracht.

Tijdens het uitvoeren van Tai Chi oefeningen wordt energie opgewekt en laat je die door je lichaam stromen. Het effect ervan is, dat het heel ontspannend en vitaliserend werkt.
Tot mijn grote verrassing vormt Tai Chi een brug tussen de eerste en tweede verbinding in mijn interesses. In één van mijn Tai Chi boeken wordt aandacht besteed aan de ontstaans-geschiedenis ervan. Hieruit blijkt, dat de basis hiervoor is gelegd door mensen, die processen en bewegingen in de natuur bestudeerd hebben. Een leuke ontdekking, dat deze meditatie in beweging een sleutelrol speelt tussen natuur en energie-overdracht.

Door het aanslaan van klankschalen laat ik deze klank-instrumenten resoneren en breng ik positieve energie over op jou (sound healing). Klanken zijn geluidstrillingen, vormen van energie, die jou diep kunnen raken. Wij kunnen ons er eigenlijk niet (goed) voor afsluiten. Daarom zorg ik ook voor zachte klanken, die makkelijk door jou geaccepteerd kunnen worden, anders probeer je je er (automatisch) voor af te sluiten. Het effect van de klanken is, dat het een diepe ontspanning geeft en dat jij jouw problemen, angsten en spanningen los kan laten. Ik bied jou graag deze positieve energie aan.
Ik weet ook, dat mijn sfeer en mijn intenties in de energie van de klanken meegenomen worden naar de toehoorder (ontvanger). Dat is ook energie-overdracht en deze vorm van energie blijf ik heel fascinerend vinden.

In mijn mindfulness traject “De Cyclische Beleving van de Vier Seizoenen” besteed ik aandacht aan de invloeden (effecten) van de sfeer en energie van de seizoenen op jou.
Gewoon maar een voorbeeld: Rond het hoogtepunt van de zomer (21 juni: maximaal Yang, minimaal Yin) bruist het van de energie in je omgeving. Het is dan heel logisch, dat je dan ook actief wil zijn.
Rond het hoogtepunt van de winter.(21 december: maximaal Yin, minimaal Yang) is er weinig energie in je omgeving. Het is dan ook meer de tijd voor rust en leegte, terwijl de maatschappij dan ook van je verwacht heel actief te zijn. Jouw gedrag en tempo strookt dan niet met de sfeer en energie van het seizoen. Dat heeft consequenties!: Je kunt je dan snel oververmoeid voelen, of het idee hebben, dat het allemaal teveel van het goede is!
Herken je dat?

In de tweede verbinding is er ook een duidelijke rode lijn tussen de betreffende interessegebieden te vinden: Effecten van energie op het lichamelijk en geestelijk welzijn en op het gedrag van mensen
Wat heeft deze analyse mij gebracht?
Het is bijzonder om erachter te komen, dat al mijn interessegebieden met elkaar te maken hebben en met elkaar verbonden kunnen worden. Deze actie heeft me meer opgeleverd, dan ik er van verwacht had: Meer inzicht in mezelf, mijn interesses en mijn ziel.

Voor elk van mijn klank concerten kies ik voor een thema, waarin ik de sfeer en energie van het seizoen verwerk. Dat geeft een enorme meerwaarde aan de klanken. Dit had ik al bedacht vóór deze analyse.
Maar het gaat nog verder … Een paar weken geleden bracht mijn leermeester op het gebied van klankschalen, Iwan Boersma, mij op een geweldig idee. Hij stelde mij voor om Tai Chi en klanken (geluidstrillingen) met elkaar te verbinden. Door de Tai Chi bewegingen gebeurt er iets met de energie in mij en in mijn directe omgeving. Het zou dus mooi zijn om tijdens het resoneren van de klankschalen (klankschaal massage en klank concert)  de klankrijke energie een extra boost te geven door middel van Tai Chi bewegingen. Hierdoor versterk ik de energie en geef ik er ook richting aan.
Hoe is dat bij jou
met jouw hobby’s en interesses?

Kun je jouw hobby’s ook met elkaar in verband brengen?
Kun je hierin ook een rode lijn ontdekken?
Als jou dat lukt, dan vertelt dat veel over jouw kern, over jouw ziel. Een dergelijke ontdekking kan veel impact op jou hebben. Het kan namelijk zorgen voor een verdieping in de beleving van jouw interesses.
Het kan zorgen voor meer progressie op jouw pad naar wijsheid!
Dat is iets, wat ik iedereen van harte gun!
Vind je het fijn om te reageren?
Ik zou zeggen:   Doen!
Je bent van harte uitgenodigd!


Je kunt reageren door op de Doen!-button te klikken, dan kom je op de contact pagina van mijn website.

Of door een reply te sturen op deze email.

 
Agenda
Een overzicht van de door Lung Ta Sound Healing geplande evenmenten:

Dinsdag 06 juli 2021
Klank Concert (avond) in Nijmegen (Centrum / Bottendaal)
Thema:   Ongehinderde groei en ontwikkeling in een overvloed aan licht


Zondag 08 augustus 2021
Klank Concert (middag) in Nijmegen (Centrum / Bottendaal)
Thema:   Combinatie van kracht en inkeer in jezelf: Groei en Ontwikkeling


Voor meer informatie zie de Agenda op mijn website.