Winter Periode:  
6 nov - 4 feb
Winter Deel:   1 van 3
6 nov - 5 dec
Thema:   Loslaten van illusies: Afbouw


De winter …


De winter is de nacht van het jaar. De aarde is schijnbaar slapend en de slaap is te zien als de kleine dood. Krachten van vernieuwing en zuivering zijn op een autonome manier aan het werk.

De kracht van de winter is vol paradoxen. Er is nieuw leven gehuld in de dood. Er is snelle groei gehuld in rust. Het is de ijskoningin met een warm hart.
De kracht van het nieuwe leven begint te kloppen in een ogenschijnlijk rottend zaadje.
Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.
Maar wanneer het lichaam wat langzamer beweegt, wordt de geest gezuiverd en keren de gedachten van het aardse naar het geestelijke.

De zaden, die in de herfst in de aarde zijn gevallen, worden in hun rust gezuiverd; in de aarde bouwt zicht de energie op, die straks nodig is voor de groei, maar nu is het nog stil.

Wij zijn het niet, die met onze persoonlijkheid bepalen welke zaden zullen uitkomen en welke niet.
Sommige zaden zullen in de lente in het kocht komen te staan; ander niet. Zomaar …
Zaden waar het licht op valt, die genade ontvangen, worden eerst in de verborgen wereld van de geest geboren om vervolgens in de lente in te dalen in een vorm.

In de winter word je op jezelf teruggeworpen en zo als het ware gedwongen een gebied te onderzoeken, dat je tot nu toe vreemd was, of dat je tot nu toe niet verwerkt hebt.
Het gaat hierbij om het opbouwen van het vertrouwen dat inspiratie vanzelf komt, als iets uit het niets. En dat dit op den duur ook vanzelf vorm aan zal nemen.

Het vraagt je te accepteren, dat het leven een volkomen autonoom proces is, dat door ons heen komt en dat wij alleen maar op de voet kunnen volgen.

Hieronder enkele afbeeldingen uit het boek "Leven & Werken in het Ritme van de Seizoenen" van Jaap Voigt, waarop deze mindfulness training gebaseerd is.


Leven en werken in het ritme van de seizoenen: November
Leven en werken in het ritme van de seizoenen: November

Winter 1 van 3:
6 november – 5 december:
Loslaten van illusies: Afbouw


Wij gaan de donkerte in en de natuur wordt kaal. De laatste bladeren worden door de novemberstormen van de bomen geblazen. Net zo is het met de gesteldheid van de mens: er dient afscheid genomen te worden van datgene dat het leven niet meer doorlaat. Dat kan gaan over een relatie, over een bepaalde relatie of over onze eigen illusies.

Het verval van oude waarden en gedachten die niet meer levensvatbaar zijn, is onontkoombaar. Dat houdt in dat er afscheid genomen moet worden.

Het is in deze tijd van belang om zowel materiële als immateriële overbodigheden op te ruimen. En dat geldt ook voor lang gekoesterde illusies over zaken als het opruimen van je bureau, je boekenkast en het opschonen van je computer.


November sfeer.
November sfeer.
November sfeer.

Opdrachten – Stof tot nadenken – Vragen en items ter bezinning


Opdrachten
Stop nu met beschouwen, anders voel je je kracht niet meer. Het beschouwen en het beoordelen is nu voorbij; als je er te lang mee doorgaat, ontaardt het in narcistisch navelstaren. Nu dus terug naar de feitelijkheden.

Het is inderdaad niet nodig om alle opdrachten uit te voeren of om alle vragen te beantwoorden. Kies gewoon één of meerder items uit, die je aanspreken of uitdagen en ga daarmee fijn en mindful mee aan de slag.

Opdrachten voor deze periode
■  Maak een winterse wandeling (in stilte)
■  Houd een dagboek bij
■  Maak een tekening of schilderij
■  Plan een meditatie

Alle hierboven genoemde items zijn in feite te beschouwen als meditaties, als ze mindful en met bezieling uitgevoerd worden. Het zijn maar enkele suggesties voor hulpmiddelen, die je kan gebruiken om mindful bezig te zijn met het seizoen.

Aanvullende informatie op bovenstaande opdrachten

Maak een winterse wandeling (in stilte)
Maak een wandeling in stilte en zet alle zintuigen open. Ervaar de sfeer en de energie van deze periode, van dit seizoen. En registreer, wat je allemaal ziet, hoort en ruikt tijdens de wandeling in de natuur.

Hou een dagboek bij
Schrijf alles, wat jou bezighoudt, op in het dagboek zonder erbij na te denken. Je moet voorkomen, dat je hoofd en verstand zich er mee gaan bemoeien. Lees als je alleen bent, wat je geschreven hebt, hardop voor je zelf voor. Dit lijkt onnodig en overbodig, maar door je eigen verhalen hardop voor te lezen, komt deze informatie in een diepere laag in jou terecht.

Maak een tekening of schilderij
Maak een tekening of een schilderij van iets, wat je gezien hebt of van een wandeling meegenomen hebt in deze periode. Verdiep je in het object, neem de vorm en kleuren nauwkeurig waar en verbaas je over de schoonheid, complexiteit en mystiek van de alledaagse dingen.

Plan een meditatie
Neem een moment voor jezelf, waarin je ongestoord kunt zitten en kunt concentreren op de stilte in jouw directe omgeving en in jezelf.

Extra opdrachten
Tussen 21 november en 10 december is het tijd om op te ruimen: daarmee kun je het jaar schoon afronden. Denk hierbij aan:
■  Je huis je werkplek, je papieren
■  Je relaties, privé en werk
■  Boeken, mappen, computerbestanden, stapeltjes, vuil en afval.
■  Je illusies.

    Om je optimaal voor te bereiden op de "energetische" wintermaand december maak je na 21 november de definitieve balans op van de
    illusies, die je achter je laat - die je achter je moet laten. Als jou dat lukt, dan kun je maximaal ontvankelijk worden.

    Dat kan een echte doorbraak worden!


Het is ongelooflijk wat het effect van je rommel opruimen is. Ook al zie je je eigen puinhoop en chaos niet, bijvoorbeeld omdat het verstopt is achter een mooie en strakke kastdeur, toch lijk je die rommel energetisch allemaal met je mee te slepen.

Dus: Ga lekker opruimen en bevrijd jezelf van een last. Daardoor ontstaat ruimte, waarin je nieuwe dingen aan kunt pakken en waarin je eindelijk meer aandacht kunt besteden aan bekende en belangrijke processen. 

Stof tot nadenken
Terwijl de donkerte eraan begint te komen, ben je nog volop in de wereld aan het werk. Tegelijkertijd word je al meer op jezelf teruggeworpen. Het is de tijd van het verval: er zijn najaarsstormen, de bladeren vallen van de bomen. En de stormen in jouw ziel maken oude illusies zichtbaar.

Naast je gewone werk houd je je deze periode bezig met de volgende items:
Werk, relaties, vormen en gedachten, waar geen leven meer in zit, moeten in deze tijd worden losgelaten, zij kunnen in deze tijd “afvallen”.
Wanneer je werkelijk afscheid neemt van oude illusies is het resultaat dat een grote vrucht on aangeroerd achterblijft en blijft liggen: dat is het zaad voor het nieuwe, die dan de kans krijgt, de kiem die de grond ingaat.

Vragen en items ter bezinning
■  Wat beschouw jij als jouw primaire proces? Voor wie doe je dat feitelijk?
■  Reflecteer nog eens op je waardigheid en je integriteit.
■  Waar zit er kwaliteit in je handelen: en waar kan het echt wel beter?
■  Welke relaties, vormen, gedachten, etc. moet je nu daadwerkelijk loslaten?
■  Waar ontstaat strijd? Wat betekent dan terugtrekken voor jou?

Voor meer studiemateriaal en meer achtergrondinformatie wordt verwezen naar het boek "Leven & Werken in het Ritme van de Seizoenen" van Jaap Voigt.


Hulp Nodig?


Bij vragen, problemen of suggesties kunt u altijd contact met mij opnemen. 

Klik hier voor contact