Zelf een Labyrint tekenen ...

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 09:32

Zelf een Labyrint tekenen ...

Inleiding

Het klassieke labyrint kan eenvoudig getekend worden, dankzij de regelmatige structuur. Je hebt er eigenlijk geen passer of liniaal voor nodig, het kan zo uit de hand vormgegeven worden.

Het is dus vrij gemakkelijk om dit type labyrint op een vel papier te tekenen.

Als je eenmaal de procedure onder de knie hebt om een labyrint te creëren, dan kun je een groot exemplaar maken, waarin je zelf doorheen kunt lopen. Je kunt zo’n labyrint-patroon binnenshuis of buitenshuis aanleggen:
◙ Bijvoorbeeld binnenshuis met touw op een  vloer in een kamer.
◙ Of buitenshuis met stoepkrijt op de stoeptegels tekenen, met een hark in het zand tekenen of met stenen de patronen aangeven.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Start met het Zaadpatroon

De basis van het labyrint is het zogenaamde zaadpatroon: Dat is een kruis met 4 winkelhaken in de hoeken en met 4 stippen in de winkelhaken. Zie de afbeelding rechts.

Er zijn in totaal 16 eindpunten, de uiteinden van de 6 lijnstukken en de 4 stippen.

Door het bepalen van de afstand tussen de lijnen wordt de breedte van het pad vastgelegd. Dit zaadpatroon is de basis voor het creëren van een klassiek labyrint met 7 gangen.

Linkervorm Labyrint

Rechtervorm Labyrint

Het Verbinden van de 16 Eindpunten

De uitvoering van de procedure is simpel, maar vraagt niettemin wel enige aandacht, anders sla je makkelijk een te verbinden punt over en dan mislukt het patroon van het labyrint.
Als eerste trek je vanaf de bovenste punt van het kruis (1), een cirkelboog naar de dichtstbijzijnde linker of rechter winkelhaak.

Vervolgens verbindt je steeds met cirkelbogen aan de bovenkant de twee nog niet verbonden eindpunten links en rechts naast de vorige cirkelboog met elkaar. Het is in woorden lastig uit te leggen hoe je de tekenprocedure uit moet voeren, maar in de bovenstaande afbeelding is het duidelijk hoe je dit moet doen.

De 8 stappen zijn genummerd, de lijnen zijn al gedeeltelijk aangegeven om het overzicht te behouden.

Afhankelijk van jouw keuze om de eerste lijn vanuit punt (1) naar de winkelhaak links of rechts te trekken, ontstaat respectievelijk de rechter- of de linkervorm.
Afhankelijk van de afstand tussen de lijnen in jouw labyrint kan jij met één vinger of met jouw voeten het pad door het labyrint naar het centrum volgen. Als het goed is loop je nergens vast. Veel mensen vinden het volgen van het pad door het labyrint met één vinger zelfs al ontspannend.

Variaties in de Tekenprocedure

Als je het leuk vindt, dan kan je uitproberen, wat er gebeurt als je de 4 winkelhaken weglaat, of maar 2 winkelhaken gebruikt of 4 winkelhaken extra toevoegt.
Zorg dan wel, dat er altijd 4 stippen aan de buitenkant in de kwadranten zijn: De (eventuele) winkelhaken moeten zich altijd tussen een stip en het kruis bevinden.
Het resultaat is een labyrint met meer of minder gangen en soms onverwachte effecten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.