[Droom] Inbreken in een kerk - Ontmoeting met Itay [17Jan2018] +A

Gepubliceerd op 20 mei 2022 om 12:06

Inbreken in een kerk - Ontmoeting met Itay


De Droom ..

Ik sta met een aantal mensen op het dak van een zijbeuk van een oude kerk. Ik weet niet precies met hoeveel ik daar sta, maar ik denk met 4 personen. Wij willen de kerk in, maar de poort is afgesloten.

Voor de poort staan mensen te wachten. Zij zien ons op het dak bezig, ze zwaaien naar ons. Zij steken zelfs hun duim op naar ons, waarmee ze aangeven achter onze actie te kunnen staan.

Ik kijk naar het dak, dat net als de muren van de kerk uit kleine stenen bestaat. Na het dak grondig bekeken te hebben ontdek ik de vage contouren van een gotisch dakraam. Ik ben de enige, die dat gezien heeft. 
Ik zie dat het raam uit twee stenen luiken bestaat en ik kan mijn handen net in de spleet tussen de luiken naar binnen bewegen. Het kost me veel kracht om het rechterluik open te klappen. Nu zien de anderen het dakraam ook duidelijk. Samen met een paar mensen klappen wij het linker luik ook open.

 

Dan laat ik de mensen één voor één naar binnen zakken door steeds de hand van de persoon in kwestie goed vast te houden. Ik buig dan zover mogelijk mee naar binnen om diegene zoveel mogelijk te laten zakken. Ik ga tot het uiterste, tot ik niet verder meer kan. Dit doe ik om de valhoogte zo klein mogelijk te maken en dan laat ik los.

Als ik de enige ben, die nog op het dak sta, zie ik ineens twee mannen in de kerk opduiken. We zijn betrapt! Ik probeer op het dak niet op te vallen door wat weg te duiken en van het geopende raam weg te blijven. Maar dan staat ineens een man naast mij. Hij vraagt: “Waar kom je vandaan?”. Ik wil niet direct mijn huidige adres prijsgeven. Dus ik zeg: “Oorspronkelijk uit Rotterdam!”. Dan vraagt hij: “Wat komen jullie hier eigenlijk doen?”. Ik antwoord dan: “Het belangrijkste voor ons is om hier te zijn!”.
“Ja – Ja!” reageert hij heel sceptisch. Het gaat door me heen, dat hij denkt dat wij zijn gekomen om te stelen. Ik zeg: “Of je het nou wel of niet gelooft, daar kan ik niet veel aan doen. Dit is mijn waarheid!”.
Ik moet van die man door het dakraam naar binnengaan. Als ik mijn voeten op de vloer zet, besef ik pas dat ik van een ladder afgedaald ben. Ik sta met de man in een grote, halfduistere kamer. Ik zie tegen de muur een enorme boekenkast staan. De man vraagt of ik iets wazigs gezien heb. Ik begrijp de man niet en ik kijk hem aan. Dan wijst hij naar de rechterhoek in de kamer net onder het plafond. Ik zie daar een bruine, bolvormige wolk met bovenop en onderop een glazen schijf (een grote waxinelichthouder), dat een oranje licht uitstraalt. De oranjebruine wolk draait met hoge snelheid om zijn eigen as en verplaatst zich langzaam van de rechterhoek naar de linkerhoek onder het plafond. Vol verbazing kijk ik naar dit fenomeen. Ik vraag de man: “Wat is dat?”.

De man antwoordt: “Een itay!”   ...  

Dan word ik wakker ...

Associaties en Analyse

Mijn eigen associaties:

Ik heb een inbraak gepleegd om een kerk, een heiligdom, binnen te gaan. Ik help daarbij anderen om daar binnen te komen. Aan het eind van de droom ontvang ik een boodschap. Ik had nog nooit eerder van een “Itay” gehoord. Ik heb naar informatie gegoogeld en ik kwam er op uit, dat het om een oude Hebreeuwse jongensnaam gaat.

De poort van de kerk is  gesloten en ik heb toch een weg gezocht om via het dak van de zijbeuk naar binnen te komen. Ik had het gevoel, dat mijn actie niet volgens de regels was. Illegaal dus.

Na betrapt te zijn heb ik een ontwijkend antwoord gegeven op de vraag “Waar kom je vandaan?”. Ik zei daarop; “Oorspronkelijk uit Rotterdam!”. Dat is wel waar, maar ik liet niets los over mijn huidige woonplaats. Daar komt wat wantrouwen en ontwijkend gedrag aan de oppervlakte.

Wat betreft het wantrouwen, of misschien kan ik beter de term ongeloof gebruiken, moet ik aan het volgende denken. Ik wil graag mijn intuïtie en mijn innerlijk weten ontwikkelen en als ik merk dat ik stappen maak in die ontwikkeling dan kan ik het zelf nog gewoon niet geloven. Ik voel wel een ontwikkeling op dit gebied en ik begin er ook steeds meer van overtuigd te raken, dat het echt zo is.

Later ben ik er achter gekomen, dat “Itay” onder ander “Vader” of “Met mij” betekent.

[17Jan2018]   Herma Meulenkamp (ITIP Begeleidster)
[Deze droom had ik de nacht voor een 4-daagse retraite en heb het toen ook ingebracht.]

Ik vind dit echt een droom voor de hele groep en ik vind het verheugend nieuws, want je gaat naar binnen en je blijft niet wachten totdat de poort opengaat. Ik bespeur wel wantrouwen, want je geeft jouw huidige adres niet prijs. Waar woon je eigenlijk, Henk?
Voor mij is het nog maar de vraag of jouw actie illegaal is. Je hebt in ieder geval niet braaf gewacht totdat de poort opengemaakt werd.
Herma: In de bijbel komt het voor, dat er met een wolk een goddelijke boodschap gegeven wordt. Er is dan een stem te horen.
De term “Itay” zegt mij, dat het scheppende met jou is.

... Er kwam een wolk die hen overschaduwde, en er klonk een stem uit de wolk: “Dit is mijn geliefde Zoon: luister naar Hem” (Mc 9;7). De heilige wolk, de Schekinah, is het teken dat God zelf aanwezig is. ...

[23Jan2018]   Bas Klinkhamer (Directeur ITIP en ook Begeleider)
Een prachtige droom. De wolk is Schenina, de goddelijke aanwezigheid op aardel en dient als gids voor het volk dat de woestijn doorkruist. Het toont hen de weg, maar het is ook de wolk van niet-weten.
Reyke Zwartjes geeft een lezing over het niet weten. https://itip.nl/activiteiten/help-ik-weet-het-niet/
Daar zou ik heengaan als ik jou was. Een hartelijke groet aan jou, Bas

[23Jan2018]   Mirjam Tirion-Ietswaart en Nanske Kuiken (ITIP Begeleiders)
Wat een prachtige, verheugende droom Henk! Heel erg mooi om zo vanuit de dromenwereld beelden tot je te krijgen en zeker zo in de retraite met Herma er dan betekenis aan te geven (en de mensen uit de groep.). Dank voor het delen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.