De Wisselwerking tussen Klanken (Frequenties) en Energie ...

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 11:09

De Wisselwerking tussen Klanken (Frequenties) en Energie ...

Het was voor mij heel snel duidelijk, dat de klanken van klankschalen, klankbuizen, gongs, wind chimes, drums, didgeridoo, monochords en nog vele andere akoestische instrumenten een rustgevend en helend effect hebben op mensen.
Maar … het is voor mij een bijzondere ontdekking, dat de energie van de ontvanger(s) en van de locatie ook de klanken van mijn instrumenten kunnen beïnvloeden.
Hieronder beschrijf ik mijn klankrijke weg naar deze mooie ervaring …

 

 

𝗗𝗲 𝗽𝗼𝗼𝗿𝘁 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗱𝗶𝗺𝗲𝗻𝘀𝗶𝗲 … 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗮𝘀𝗶𝘀 …
Deze poort heeft Mirjam Tirion-Ietswaart, ITIP groepsbegeleider, voor mij geopend. Tijdens de eerste twee jaren van mijn 3-jarige ITIP opleiding (2015-2018) heeft zij mij kennis laten maken met verschillende energieën: Een duidelijk voorbeeld hiervoor is het uitwerken van mijn dromen in opstellingen in onze jaargroep. Ik vond het fascinerend om die energie van mijn dromen te voelen. Soms gingen mijn handen door de krachtige energie gewoon heftig trillen.
Tijdens de laatste groepssessie van het eerste jaar was ereen moment, waarin wij het jammer vonden om elkaar los te laten. Toen zei zij daar iets troostends over: “𝘞𝘪𝘫 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯𝘴 𝘰𝘯𝘴 𝘵𝘳𝘢𝘫𝘦𝘤𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘻𝘢𝘮𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦𝘷𝘦𝘭𝘥 𝘨𝘦𝘤𝘳𝘦ë𝘦𝘳𝘥. 𝘈𝘭𝘴 𝘸𝘪𝘫 𝘦𝘭𝘬𝘢𝘢𝘳 𝘩𝘪𝘦𝘳𝘯𝘢 𝘸𝘦𝘦𝘳 𝘰𝘯𝘵𝘮𝘰𝘦𝘵𝘦𝘯, 𝘸𝘢𝘢𝘳 𝘥𝘢𝘯 𝘰𝘰𝘬, 𝘥𝘢𝘯 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘸𝘪𝘫 𝘸𝘦𝘦𝘳 𝘥𝘪𝘳𝘦𝘤𝘵 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘤𝘵 𝘮𝘦𝘵 𝘥𝘢𝘵 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦𝘷𝘦𝘭𝘥 !”.
In deze periode is mijn interesse voor energie gewekt.

𝗢𝗻𝘁𝘄𝗮𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹𝘀 …
Tijdens een energetisch blok in het 3e en laatste jaar van de ITIP opleiding had een co-begeleider een uitgebreide collectie klankinstrumenten meegenomen. Ik zag en hoorde toen voor het eerst van mijn leven een handpan. Verder was het voor mij magisch om al die klanken te horen: Didgeridoo, klankschalen, drums, rainmaker, gongs, etc.
Na het studieblok heb ik een didgeridoo gekocht tijdens een workshop en snel daarna een handpan en daarna is er een stroom op gang gekomen, die niet meer te stoppen viel.
Dit heeft geresulteerd in een mooie collectie akoestische instrumenten, die ik intuïtief kan bespelen en die ik kan gebruiken voor klankmeditatie, healing concerten en deep sound massage.

𝗗𝗲 𝗲𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗽𝗽𝗲𝗻 …
In winter 2018, dus na het afronden van de ITIP opleiding, had ik samen met een paar ITIP studiegenoten een gezellige avond.
Wij wilden eigenlijk iets met de I Tjing gaan doen, maar gelukkig had ik toen ook een hele serie klankinstrumenten bij mij. Die avond hadden wij toen veel meer zin in klanken maken.
Het is toen een geweldige, klankrijke avond geworden. Mijn ITIP studiegenoten zeiden toen tegen mij, dat ik een klankmeditatie moest gaan houden. Ik vond het een geweldig idee, al wist ik nog helemaal niet hoe ik het moest doen.
Die klankmeditatie heb ik in voorjaar 2019 aangeboden aan een groep van 8 mensen. Ik moet toegeven, dat ik het nooit meer zou doen als toen. Maar hoe onhandig ik het toen ook deed, ik was verbaasd en gefascineerd over de effecten van de klanken. Ik kon het zelf maar nauwelijks geloven. Iedereen had een diepe ontspanning gevoeld. Een van hen had beelden ontvangen en een ander had inzicht gekregen om iemand te vergeven.
Dat is toch bijzonder !

In juli 2020 heb ik een klank concert in de open lucht gegeven voor een groep “Tovenaars” op het landgoed Roggebotstaete (Dronten). Het is wel zo, dat buiten de klanken wat zwakker overkomen (vooral de hogere tonen), maar de effecten zijn net zo sterk.
Ook toen mooie feedback ontvangen.

In oktober 2020 heb ik een healing concert gegeven voor mijn intervisiegroep.
Ik had een zaal gehuurd in De Appel in Nijmegen. Het kon toen allemaal net, we zaten toen in de beginperiode van het Corona traject. Ik had dit concert heel goed voorbereid en de opzet, structuur die ik toen neergezet had, heb ik in grote lijnen in de healing concerten tot aan vandaag overeind gehouden. Ook toen goede feedback ontvangen.
Intussen had ik ook een Master Class voor Klankconcerten bij Iwan Boersma gevolgd en dat heeft mij erg geholpen.

Iedereen, die zich aan de klanken over kan geven, voelt een diepe ontspanning. De ontvangers komen weer in contact met hun lichaam, hart en ziel en dat is altijd een bijzondere ervaring.
Het mooiste is om tijdens het concert in een meditatieve staat te blijven hangen of te gaan dagdromen, je kunt dan ver weg zijn, maar er blijft toch een bewustzijn actief.
Het is jammer om in slaap te vallen.
Veel mensen zien kleuren. Soms maakt iemand een reis of krijgt mooie beelden binnen, zoals in een droom.
Voor mensen, die nog veel stress of verdriet met zich meedragen, kan het wel eens onprettig aanvoelen. De klanken (geluidstrillingen) kunnen stress, woede en verdriet (vormen van energie) lostrillen. Dat loskomen is op zich een goede zaak, maar het kan voor de persoon in kwestie op dat moment teveel zijn. Het aanbieden van klanken moet dan in een dergelijk geval gedoseerd worden.

𝗞𝗹𝗮𝗻𝗸𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗘𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲: 𝗘𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗱𝗲𝗿𝘇𝗶𝗷𝗱𝘀𝗲 𝗯𝗲ï𝗻𝘃𝗹𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 …
Voor ik inga op dit thema, moet ik nog vermelden, dat ik altijd graag de mannelijke en vrouwelijke energie heb willen combineren in het aanbieden van healing concerten. Geheel intuïtief heb ik Sabine Buchholz benaderd om met mij op dit terrein te gaan samenwerken. In eerste instantie dacht ik, dat Sabine samen met mij klanken zou gaan maken. Zij is echter energetisch healer en zij stelde voor om de energie op de locatie en van de groep te bewaken en om iedere deelnemer een persoonlijke energetische healing te geven (zonder de mensen aan te raken).
Vanaf december 2022 heb ik samen met Sabine enkele concerten gegeven en bijna iedere deelnemer is heel enthousiast over haar energetische bijdrage aan de klanken.
Deze samenwerking pakt heel goed uit. Ik merk, dat door de energetische healing de deelnemers veel eerder in een diepe ontspanning komen.
Sabine merkt ook, dat de klanken van zichzelf al heel helend werken en zij zorgt er dan voornamelijk voor dat de energie bij iedere deelnemer (zacht) blijft stromen,

Soms klinken mijn klankschalen en andere klankinstrumenten voller en krachtiger dan normaal en dat heeft niet te maken met de akoestiek van de locatie maar echt met de energie van de locatie en / of met de energie van de mensen.


De eerste keer, dat ik mij van dit fenomeen bewust was, dat was bij een groep van 6 vrouwen. Zij zijn allemaal veel bezig met energieën. De ene is gespecialiseerd in engelen-energie, de ander meer in magie, etc.
Bij de eerste keren, dat ik mijn klankschalen aansloeg, merkt ik direct dat ze veel voller en krachtiger klonken dan normaal.
Vaak loop ik een paar keer onhoorbaar langs de deelnemers met een wind chime. Dat wilde ik dit keer ook doen en ik pakte een Koshi wind chime om zachte en inspirerende klanken te maken. Maar tot mijn grote verbazing maakte het wel mooie maar zeer luide, heldere klanken. Ik vond het toen veel te veel herrie maken en ik probeerde de geluiden te dimmen. Ik zag Sabine naar mij kijken. Ik kon me er toen toch bij neerleggen en ben met deze klanken langs de mensen gelopen.
Na het concert zei Sabine tegen mij, dat ze mijn worsteling zag en dat ze blij was dat ik me eraan over kon geven. Ze zei tegen mij: “De energie gewoon laten stromen !”.
De deelnemers waren vol lof over ons aanbod en hebben enorm genoten van de klanken. Een paar van hen hebben zelfs een mooie reis gemaakt.
Volgens mij is dit fenomeen veroorzaakt door de groepsenergie en door de meerdere sessies, die deze groep op deze locatie al gehouden had. Dus vermoedelijk speelt de energie van de locatie ook een rol.

De tweede keer, dat was tijdens een concert voor een afdeling van de Nederlandse Soroptimisten. Het healing concert werd door Sabine en mij aangeboden in de grote zaal van Cordium in Nijmegen. Deze zaal heb ik al zo vaak gehuurd voor healing concerten, waardoor ik het door en door ken. Ik weet heel goed hoe de akoestiek is.
Ook toen ervaarde ik, dat mijn klankschalen voller en harder klonken, maar niet zo uitgesproken als bij het vorige voorbeeld.
Deze 11 dames, die kenden elkaar al en er had zich bij hen al een groepsenergie gevormd. Het heeft dus ook te maken met een groepsenergie, die mijn klanken beïnvloedt.

Meestal geef ik concerten, waar mensen op afkomen, die elkaar niet kennen. De deelnemers kunnen zich voor deze evenementen individueel aanmelden. Er komen dan mensen binnen, die nog niet verbonden zijn door een groepsenergie. Die groepsenergie kan natuurlijk wel ontstaan tijdens het klank concert, maar kennelijk is die (pas gevormde) energie nog niet krachtig genoeg om een duidelijk merkbaar effect op de klanken te hebben.

Het tegenovergestelde kan ook voorkomen. Ik heb een keer meegemaakt tijdens een klank concert, dat ik met mijn Koshi wind chime heel weinig klanken kon maken. Op dat moment dacht ik, dat het versleten of kapot was. De dag daarna, heb ik dit klankinstrument getest en toen klonk het zoals dat te verwachten viel. Het kon dus nog steeds mooie, luide en heldere klanken maken. Ik heb nog geen verklaring voor de demping van mijn klanken. Als ik het nog een keer meemaak, dan zal ik daar beter op letten.

𝗘𝗲𝗻 𝗸𝗼𝗲𝗽𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗸𝗹𝗮𝗻𝗸𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗳𝗿𝗲𝗾𝘂𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲𝘀 … 𝗘𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗶𝗹𝗶𝗴𝗲 𝗿𝘂𝗶𝗺𝘁𝗲 .….
Het volgende is ook een bijzondere ervaring:
Als ik tijdens een Deep Sound Massage (klankschaal massage) iemand een rug massage geef (op de buik liggend op een massagetafel), dan plaats ik een grote aardende klankschaal op het stuitje en een wat kleinere schaal op de rug ter hoogte van het hart.
Deze schalen sla ik in een bepaald ritme en op een speciale manier aan.
Op een gegeven moment gaan de klankschalen, de cliënt en ik samen resoneren. Het is dan net of ik in een koepel van klanken en frequenties terechtkom. Het is een hele mooie ervaring en ik ervaar het als een meditatie / healing voor de cliënt en voor mezelf.
Deze ervaring heb ik gedeeld met Ineke Meraya Buitenhuis, een collega van mij, zij reageerde erop door te zeggen, dat ik dan een heilige ruimte betreed …
Ik vind dat een mooie beschrijving en zo voelt dat ook !

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.