Handleiding voor het Onthouden van Dromen

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 19:37

Handleiding voor Onthouden van Dromen

 

Het onthouden en opschrijven van je dromen

Inleiding

Sommigen beweren, dat ze nooit dromen, maar ze zouden dichter bij de waarheid zijn door te zeggen, dat ze zich hun dromen niet kunnen herinneren.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw is wetenschappelijk bewezen, dat wij drie keer per nacht dromen. Iedereen droomt, maar niet iedereen onthoudt zijn of haar dromen. Toch kun je leren om deze eerste hindernis op weg naar een rijker droomleven te verwijderen.

Na wat oefening ben jij in staat om jouw dromen gemakkelijker te onthouden. Dit hoofdstuk is ook bedoeld voor mensen, die hun dromen al (goed) kunnen onthouden. Want, hoe vaak komt het niet voor dat je ‘s ochtends wel weet, dat je een belangrijke droom hebt gehad, maar dat deze bij het wakker worden als het ware tussen je vingers door wegglipt.

Het belangrijkste bij het onthouden van dromen is aandacht op drie momenten:

  • Aandacht voor het slapen gaan,
  • Aandacht bij het wakker worden
  • Aandacht overdag.

 

Aandacht voor het slapen gaan - Aandacht in de avond en het ingaan van de nacht

Inleiding

Wanneer je gaat slapen, richt je je op het onthouden van de droom. Daar gaat aan vooraf dat je je voorbereidt op het slapen en naar bed gaan. Het is iets wat je misschien allang weet, maar daarom is het niet minder waar: Om goed te slapen, heb je rust nodig voordat je gaat slapen.

Je helpt jezelf voor het slapengaan, door:

  • Een Slaap-ritueel

Een ritueel, dat rust geeft en waardoor je de dag achter je kunt laten. Het kan zijn, dat je een kaarsje brandt - het licht langzaam dimt - nog even gewoon ligt voor je gaat slapen - een warme douche neemt - wat makkelijke lectuur leest – mediteert - een gebedje doet of op een briefje schrijft wat je morgen moet doen, zodat je ook echt afscheid kunt nemen van de afgelopen dag.

  • Op een Vaste Tijd te Gaan Slapen

Er wordt steeds meer bekend over slaapritme en een van de dingen, die je ziet, is dat een vast ritme beter doet slapen.

Laat naar bed gaan is veel vaker het resultaat van conditionering en gewoonte dan een natuurlijke behoefte van het lichaam. Niet voor niets werken veel slaapcursussen met de gouden regel van vroeg naar bed, vroeg op en overdag niet slapen.

  • Een Sfeervolle en Veilige Slaapkamer

Zorg ervoor, dat je slaapkamer rustig en opgeruimd is en je er niet te veel impulsen krijgt. Het moet er donker zijn, liefst zonder wekkers die te veel licht geven. Richt je slaapkamer zo in, dat je je er veilig en geborgen voelt.

Aristoteles zei al:

De inzichten die je opdoet tijdens een droom zijn te vergelijken met de spiegelingen in het wateroppervlak. Wanneer het water stilstaat zijn de vormen goed te zien, maar als er golven zijn (door onrustige slaap) raken de spiegelingen vervormd en kun je niets meer zien.

Dus hoe rustiger jouw geest is, voordat je gaat slapen, des te meer zul je aan je dromen hebben.

Het gaat er in deze techniek voor het onthouden van je dromen om, dat je je aandacht richt. In plaats van gewoon in slaap vallen, stem je je af op de nacht en neem je je voor om je dromen te onthouden.

Wanneer je iets wilt bereiken, kun je het beste beginnen met een voornemen. Dat geldt voor gezonder leven - fitter worden - meer aandacht geven aan onze geliefden of een nieuwe taal leren.

Hoe krachtiger het voornemen, hoe groter de kans, dat je erin slaagt je doel te bereiken.

Een voornemen moet dan ook intensief, toegewijd en krachtig zijn. Het voornemen om je dromen te onthouden is de drijvende kracht, die een brug slaat naar de dromenwereld en zal zeker in het begin gevoed moeten worden. Ben je eenmaal op weg en zijn de eerste moeilijkheden voorbij, dan is er minder focus nodig op de aandacht, omdat het dan meer als vanzelf gaat. Dan wordt het als een geconditioneerde oefening, die je beheerst.

Lijkt het je niet geweldig als je ‘s ochtends wakker wordt met antwoorden op vragen die je de vorige dag had, met ideeën en beelden die je dag verrijken, met dromen uit de nacht die je helderheid, kracht en visie geven? Dat de dromen je niet alleen maar overkomen en er maar iets van moet zien te maken, maar dat je dromen je daarnaast antwoorden geven op vragen. die je jezelf stelt. voordat je gaat slapen? Dat is écht mogelijk, maar het begint allemaal met een krachtig voornemen.

Hier zijn een paar richtlijnen, die jou helpen om jouw voornemen krachtig en scheppend te laten zijn.

  • Creëer een Kort en Duidelijk Voornemen

Het is belangrijk, dat je jezelf als het ware toespreekt en zegt wat je zou willen, dat noem je “bekrachtiging”. Het betekent, dat je in één zin jezelf kunt herinneren aan jouw doel.

Wanneer je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt, dat je ooit graag nog weleens jouw dromen zou willen herinneren, dan gaat dat misschien ooit weleens lukken. Maar de kans is veel groter, als je tegen jezelf zegt: “Ik wil over 6 maanden mijn dromen kunnen herinneren en wil over twee weken beginnen met mij hierin te trainen.”

Breng, voordat je gaat slapen je onderbewuste op de hoogte van wat je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: “Als ik morgen wakker word, herinner ik mij duidelijk mijn droom.” Maar je kunt ook zeggen: “Vannacht droom ik, hoe ik moet omgaan met mijn puberdochter.” Of wat je ook maar wilt, als het maar duidelijk, specifiek en kort is.

  • Breng Jouw Voornemen in Contact met Jouw Gevoel

Er bestaan heel wat visualisatiemethoden om doelen te bereiken, die onderling nogal verschillen. Sommige leggen bijvoorbeeld de nadruk op het vermogen van de geest om doelen te bereiken en zeggen, dat je niets anders hoeft te doen dan je krachtig je doel voor te stellen, terwijl andere juist meer de nadruk leggen op het gedisciplineerd blijven werken aan je doel. Maar ze delen allemaal één stelregel: Het is wezenlijk, dat je je voorstelt welk gevoel het je oplevert, als je doel bereikt is. Pas wanneer de woorden, die je uitspreekt geladen zijn met gevoel, krijgt een voornemen, dat krachtige, niet te stuiten creatievermogen. Dus stel je maar eens voor, hoe het zal zijn, als je bij het wakker worden jouw droom jou helder voor ogen staat. Wat voor gevoel je dat zal geven.

  • Neem Jouw Voornemen Mee de Nacht In

Houd deze gedachte en dit gevoel bij je, als je in slaap valt. Houd met name het gevoel, dat het je geeft, als het zou lukken het langst bij je.

Al in de vijfde eeuw voor Christus brachten zieken de nacht door bij de tempel, zoekend naar een droom, die hen iets zou vertellen over de genezing. ‘s Ochtends legden ze hun droom voor aan de priesters of geneesheren, die de droom meenamen in hun diagnose van de ziekte en de genezing ervan. De nacht werd voorafgegaan door vasten, uitgebreide reinigingsrituelen en gebed.

Je kunt ervan op aan, dat juist deze voorbereiding zorgde voor een intens contact met de dromenwereld. In tijden, dat je echt antwoorden op vragen uit je leven wilt hebben, doe je een uitgebreider voorbereidend ritueel en je zult zien, dat dit ervoor zorgt, dat jij joiuw dromen niet alleen beter onthoudt, maar ook dat je ze intenser beleeft.

  • Leg een Dromen-Dagboek Aan

Aangezien jij jouw dromen gaat opschrijven, is het belangrijk, dat je een dromenschrift hebt. Koop een mooi schriftje. Het wordt iets, wat naast je bed komt te liggen en waar de geschenken van de nacht in komen te staan. Dus neem een schriftje, dat je graag in handen hebt en dat je graag ziet. Misschien is eigenlijk mooi niet het juiste criterium voor jou, maar wil je veel meer kiezen voor opvallend, sober of wat dan ook.

Leg het schrift en een pen naast jouw bed (zodat je dat ‘s ochtends niet eerst hoeft te zoeken) en schrijf boven aan de bladzijde: “Droom en de datum”.

Eventueel zet je er ook nog, bij waar de droom een antwoord op moet gaan geven.

 

Aandacht bij het wakker worden - Aandacht in de nacht en ochtend

Inleiding

Wij dromen een aantal keer gedurende de nacht. Het kan goed zijn, dat je middenin de nacht wakker wordt en je dan een droom herinnert. Het blijkt, dat mensen zich het beste dromen herinneren, als ze tijdens of vlak na de droom wakker worden (gemaakt). Wanneer je in de nacht wakker wordt, schrijf dan je droom in steekwoorden op. De eerste keren is dat wennen, maar daar word je steeds handiger in. Doe dat echt!

Hoe vaak heb ik het niet meegemaakt, dat een droom me in de nacht volkomen helder voor ogen stond, dat ik zelfs direct de betekenis ervan zag en dat ik de symbolen erin volkomen begreep, maar dat diezelfde droom de volgende ochtend slechts een vage herinnering was geworden.

Een paar steekwoorden, die je opschrijft in de nacht helpen dan om in de ochtend de droom terug te halen. Je kunt er ook voor kiezen om je droom in te spreken op je telefoon.

Wanneer je meer contact met je dromenwereld krijgt en bedreven raakt in het onthouden van dromen, heb je deze techniek in de nacht minder nodig.

Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, herinner je soms direct wat je hebt gedroomd, maar zeker in het begin is het veel vaker een vage glimp, die je in de verte voelt verdwijnen. Om de droom te onthouden is het enorm belangrijk, dat je niet te snel wakker wordt. Echt, er is niets wat een droom beter om zeep helpt dan te snel wakker worden.

Het is dus belangrijk om rustig wakker te worden en even aanwezig te blijven in een vorm van gewaarzijn, dat is een soort niemandsland tussen het (droomrijke) nachtleven en de hectiek van alledag. Het is een soort meditatieve staat, waarin je weer in contact komt met jouw lichaam en waarin jij jouw bewustzijn in jouw lichaam voelt stromen.

Belangrijke tips om rustig wakker te worden, zijn:

  • Beweeg je niet

Wanneer je ontwaakt (zelfs als dat gebeurt door zoiets plotsklaps als de wekker), blijf dan heel stil liggen. Beweeg je niet en houd je ogen gesloten. Houd de gedachten over de dag nog even van je af. Neem de tijd om als het ware nog even de dimensie te voelen, waar je net was, voordat je wakker werd. Alsof je nog een keer omkijkt naar, waar je net vandaan kwam en niet direct naar de komende dag kijkt. Je hoeft niet te pushen of er heel veel druk op te zetten. Sta je geest toe om nog ontspannen terug te vloeien naar de nacht.

  • Verzamel wat je tegenkomt

Er zijn maar weinig mensen, die zich direct hun hele droom herinneren. Het herinneren van een droom begint vaak met flarden, korte beelden of een gevoel. Een droom bestaat niet alleen maar uit beelden, zoals een film. Een droom is alles, wat er in de nacht gebeurd is en wat je meeneemt naar de dag. Een droom kan ook een gevoel zijn, een flard, één zin, een liedje of een sterke herinnering aan iemand op het moment, dat je wakker wordt.

In het begin (van het terughalen van jouw droom) kan het soms nog maar weinig voorstellen en op niets lijken. Dit proces doet me vaak denken aan het “Maken van een Suikerspin”: Rond een stokje worden eerst een paar draadjes gesponnen en als je het goed doet, dan ontstaat er een grote kluwen draadjes. De “kluwen” ontstaat door de associatieve werking van jouw geest, waardoor steeds meer beelden uit de nacht terug gehaald kunnen worden. Je moet je dan nog even helemaal niet bezighouden met de betekenis van de droom, maar laat de beelden maar gewoon langskomen. Kijk ernaar en probeer je zo veel mogelijk te herinneren.

Ga er behoedzaam mee om, want na een te gretige hap uit de “Suikerspin” blijft er niet veel over.

  • Draai je op je andere zij

Mocht je je helemaal niets herinneren, ga dan in een andere slaaphouding liggen. Wij wisselen gedurende de nacht ten minste achtmaal van houding en een onrustige slaper doet dat wel dertigmaal. Het kan zijn dat je je zo gemakkelijker iets herinnert als je in de positie gaat liggen die je had toen je een droom had. Let wel op dat je dit heel rustig doet zonder schokkerige bewegingen; blijf in de nachtmodus van ontspanning en dromerigheid.

Het opschrijven van je droom

Je gaat je droom opschrijven, maar spreek hem eerst hardop uit, nog voordat je op je wekker kijkt, je partner goedemorgen zegt of iets anders doet. Dat helpt enorm met het onthouden van de droom. Hij blijft dan bij je en je kunt daarna een rustig moment nemen om hem op te schrijven.

Schrijf de droom op in de tegenwoordige tijd. Het maakt een groot verschil of je de droom in de tegenwoordige of de verleden tijd opschrijft. Door de tegenwoordige tijd komt de droom dichterbij en haal je hem meer naar de dag.

Schrijf zo veel mogelijk op, ook de details. Onderbreek het schrijven soms even door je ogen dicht te doen en weer aan de droom te denken, zodat je als het ware weer even in de droom bent. Vaak komt tijdens het schrijven nog meer naar boven. Je hoeft overigens niet een mooi verhaal te schrijven met allerlei details, je kunt het gerust in steekwoorden en afkortingen opschrijven. Maak het jezelf makkelijk en doe het op een manier, die je weinig moeite kost.

Schrijf het gevoel op, waarmee je wakker werd. Soms is dit het enige, wat je je van een droom herinnert. Schrijf dat dan toch op, het brengt namelijk de droom dichterbij. Al weet je niet, wat je precies gedroomd hebt, je weet in ieder geval dat er in de nacht iets was en welk gevoel daarbij hoorde.

Nu je de droom en het gevoel erbij beschreven hebt, ben je klaar om naar de betekenis ervan te gaan kijken. Onder de droom schrijf je je eigen associaties en interpretatie.

Er zijn ook mensen, die juist veel dromen. Ze worden doodmoe wakker en het zou ondoenlijk zijn om al hun dromen op te schrijven: Ze zouden er een dagtaak aan hebben. Maar ook als je regelmatig droomt, kan het te veel werk zijn om alle dromen tot in detail op te schrijven. Als dat in jouw geval zo is, moet je leren om te herkennen, welke dromen van belang zijn, je zult prioriteiten moeten stellen. Een eenvoudig maar doeltreffend criterium is om alleen die dromen uit te werken, waarvan je voelt dat ze belangrijk zijn, die je niet onberoerd laten en waar je door geraakt wordt. Dat is gevoelsmatig en intuïtief selecteren. Inhoudelijk is er een aantal dromen, waarvan ik bij voorbaat kan zeggen, dat ze belangrijk zijn. Het zijn nachtmerries, dromen over overledenen, terugkerende dromen, dromen waarin je een obstakel tegenkomt of dwarsgezeten wordt, dromen waarin je een geschenk krijgt of iets vindt, dromen over dieren en dromen over geboorte en dood.

Maar nogmaals, het meest passende criterium is of de droom jou raakt.

 

Aandacht overdag

Het kan erop lijken, dat dromen uitsluitend een nachtelijke activiteit is en dat de dag daar niets mee te maken heeft. Toch maakt het uit, hoe je je dag doorbrengt. Hoe meer je je ervan bewust bent, dat je niet alleen overdag leeft en hoe meer je gedurende de dag stilstaat bij de mogelijkheid, dat je boodschappen in de nacht kunt krijgen, des te gemakkelijker zul je dromen onthouden.

Idealiter zou zijn om jouw dromen in de ochtend te noteren (ermee bezig zijn) en om daarna yoga, tai chi en meditatie te doen. Je zal na verloop van tijd jouw dromen steeds beter gaan onthouden. En dat zonder er apart aandacht aan te besteden. Doordat jij meemaakt, wat het werken met dromen betekent voor jouw persoonlijke ontwikkeling en hoeveel eruit te halen valt, ga jij je onbewust meer richten op jouw dromen.

Het is een zichzelf versterkende spiraal, omdat je meer met dromen bezig bent, eraan denkt en erover leest. Misschien ook dromen van anderen hoort of met anderen deelt, ga je beter je dromen onthouden. Zo zie je, dat de aandacht voor dromen maakt, dat de dromen makkelijker tot je komen.

Het bijhouden van een droomschrift draagt enorm bij aan het contact met je dromenwereld. Je gaat thema’s herkennen, steeds beter ingevoerd raken in de taal van dromen en meer en meer zien, wat dromen je te zeggen hebben.

Het is ook mogelijk om je dromen in je computer in te voeren. Het voordeel daarvan is, dat je heel snel kunt zoeken op bepaalde thema’s en woorden. Wanneer je bijvoorbeeld een droom had over een brug, dan kun je alle dromen opzoeken waarin een brug voorkwam. Zeker als je dromenverzameling steeds verder groeit, is dat heel waardevol, omdat je dan ontwikkeling gaat zien. Stel dat je vannacht droomde, dat je over een brug heen gaat en dat je een jaar geleden telkens droomde, dat je vastzat vlak voor een brug, dan weet je dat je innerlijk een belangrijke overgang hebt gemaakt. Op die manier vertellen de genoteerde dromen een verhaal van je innerlijke ontwikkeling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.